Nezařazené

Becherovka – je to vůbec ještě české pití?

Jeden z nejznámějších českých alkoholických nápojů – Becherovka – se začal vyrábět v Karlových Varech před více než dvěma staletími, konkrétně v roce 1807. Svou jedinečnou chuť získává díky příměsi přibližně dvaatřiceti nejrůznějších bylinek a koření (jedná se o zhruba půldruhé tuny suchých bylin týdně, které pokryjí výrobu celé této karlovarské likérky), to nepodstatné kolem je líh, přírodní cukr a nejčistší karlovarská voda. Obsah alkoholu se pohybuje kolem osmatřiceti procent, přesně složení Becherovky znají ale pouze dva lidé a tajemství tak zřejmě nebude nikdy vyzrazeno. Připomíná to byzantské učence a řecký oheň. Složení této velmi účinné hořlavé směsi, která se využívala zejména k vojenským účelům, znalo také pouze několik vyvolených.

Ačkoliv se Becherovka vyrábí již od roku 1807, kdy ji poprvé namíchal lékárník (a také někdejší starosta svého rodného města) z Karlových Varů jménem Josef Vitus Becher, masovou výrobu zahájil až jeho syn Johann v roce 1841. Přitom původní účel zřejmě nebyl stvoření světově proslulého alkoholu, byť to samozřejmě nelze plně vyloučit, lékárník Josef Becher zamýšlel Becherovku jako žaludeční kapky. V roce 1945 pak byla tato prosperující firma znárodněna československým státem, samotná rodina Becherů byla obviněna z kolaborace s nacistickým režimem a emigrovala do Německa. V současné době vlastní akcie Becherovky francouzská firma Pernod Ricard, která je kromě Becherovky producentem například slavné vodky Absolut.

Becherovka se nejčastěji pije samotná, můžeme se však i setkat s míchaným nápojem zvaným Beton, který je vlastně směsí této lihoviny s tonicem, někteří lidé snesou i smíchání s coca-colou nebo jinými sladkými limonádami.

Samotný recept na Becherovku se ukrývá ve dvou trezorech – v Paříži, kde sídlí současný majitel a v Karlových Varech. Objednávky bylin určených k výrobě oblíbené lihoviny zadávají přitom z likérky vždy tak, aby nešlo poznat přesné množství té které příměsi a často je k objednávce přiložena i bylina, která se do Becherovky vůbec nepřidává. Dá se říct, že i díky tomu může tajemství výroby přetrvat ještě po mnoho generací.

Becherovka se vyváží do celého světa, od třicátých let minulého století se vyváží do USA, v roce 1938 začal její úspěšný prodej i v Anglii. V současné době je Becherovka na solidní 120. pozici na světě, pokud vezmeme v úvahu počet prodaných lahví. V konkurenci různých vodek nebo rumů je to určitě pěkné umístění.