Lahev rumu
Nezařazené

Rum

Rum je velmi rozšířený alkoholický nápoj po celém světě. Vyrábí se ze šťávy získané z cukrové třtiny nebo je destilovaný z melasy. Rum se využívá k přípravě míchaných nápojů nebo k vaření.

Malé dějiny rumu

Rum má velmi starou a úctyhodnou historii, neboť výroba rumu sahá až do starověku. Pravděpodobně nejstarší záznamy o výrobě rumu pocházejí z Číny a starověké Indie. Slavný italský cestovatel Marco Polo rovněž ve svých spisech popisuje, že na své cestě do Číny ochutnal rum. Bylo to na území současného Iránu. Do Evropy se rum dostává kolem sedmého století našeho letopočtu prostřednictvím Arabů, kteří sem přivezli cukrovou třtinu. Největší boom rumu nastal však v 17. století, kdy byl hojně využíván námořníky a piráty na moři. V této době byl rum taktéž využíván jako skvělé anestetikum při operacích. Oficiální výroba rumu však začala až v roce 1862. První společností, která rum vyráběla, byla nadnárodní firma Bacardi.

Druhy rumu

Dělení rumu je velmi jednoduché. Rum se dělí na těžký a lehký. Lehký rum je bílý, těžký rum pro změnu tmavý.

Rum se dále dělí podle oblasti svého vzniku. Světlé rumy se většinou vyrábějí na Kubě, v Portoriku nebo v Kolumbie. Rumy se silnější příchutí se pak vyrábějí hlavně na Haity a Martiniku. Tmavé rumu mají svůj původ na Jamajce, Bermudách a Belize.

V České republice se rovněž vyrábí rum, který má v současné době označení český Tuzemák. Český Tuzemák se však vyrábí dochucením zředěného lihu rumovou esencí.

Do čeho se rum dává?

Nejčastější použití rumu je v různých alkoholických koktejlech. Většinou se rum míchá s colou nebo džusem. Rum si však můžete přidat do čaje nebo kávy. Vánoční cukroví bez rumu je také nemyslitelné, takže rum se v malém množství rovněž dává do cukroví. Do rumu se však také velmi často nakládají ořechy nebo ovoce. V neposlední řadě se rum používá k přípravě vaječného koňaku.