Jak připravit Cuba Libre? Stačí vám čtyři ingredience

Nápoj, který je populární na všech kontinentech, si teď snadno vyrobíte i doma. K přípravě Cuba Libre totiž postačí kvarteto ingrediencí, časová náročnost je v minutách. Cuba Libre – oblíbené pití, nekorunovaný král mnoha barů a restaurací. V následujícím článku vysvětlíme postup jeho přípravy ve vlastní kuchyni. Je to velmi jednoduché a nemusíte se obávat, přípravy se zhostí na jedničku i naprostý začátečník v oblasti míchání drinků.

Proč je rum tak oblíbený?

Z jakého důvodu se rum využívá v drincích, ale i v běžné kuchyni? Je to vlastně prosté, kvůli aroma, díky němuž prosytí snad každé jídlo – a přinese zajímavý zážitek pro všechny smysly. A proč vlastně? Důvod je nasnadě, rumy vznikají pomocí procesu zvaného fermentace, který vyzdvihne chuť jiných látek. Právě proto je vhodným doplňkem pro vaření a pečení sladkých nebo slaných jídel, ale vyplatí se také jako základní surovina pro přípravu alkoholických drinků.

Historie Cuba libre

Kdy byl tento drink poprvé namíchán? Údajně měl být autorem jistý kapitán Russel, jenž připravil na přelomu devatenáctého a dvacátého věku koktejl ze směsi klasické koly a Bacardi. Cuba libre symbolizoval konec války, před tím se však běžně označoval jakožto Bacardi & Coke. Dnešní název vznikl až tehdy, kdy voják připíjející na osvobozenou Kubu pronesl památná slova – Por Cuba Libre.

Recept (návod) na Cuba Libre

A teď se dostaneme k tomu nejdůležitějšímu, a sice k receptu na Cuba Libre. Postačí nám jen kvarteto různých surovin:
  • 4 cl bílého rumu,
  • 1 limetka,
  • 2 dl koly,
  • 4 kostky ledu.
Propláchneme limetku pod tekoucí vodou, rozpůlíme – jedna půlka se rozkrájí na čtvrtky, druhá se položí stranou. Ve sklenici pak smísíme kousíčky limetky a pár kostek ledu, načež směs přelijeme rumem. Šťávu z druhé půlky limetky vymačkáme do sklenice a výslednou směs přelijeme kolou. A můžeme podávat!

Publikováno: 12. 07. 2020

Kategorie: Nezařazené

Autor: Karel Šimáček