Jak připravit mojito? Pro nejlepší chuť použijte kubánský rum

Oblíbený kubánský koktejl si nyní uděláte snadno i doma, postačí pětice různých přísad, časová náročnost je jen několik minut. O návod se s vámi už brzy podělíme… Tradiční kubánský koktejl, jenž je oblíbený po celém světě. Přesně tak bychom mohli v krátkosti charakterizovat mojito, které osvěží nejen během červencových a srpnových veder. Dnes platí, že se bez něj nedá pořádat snad žádná oslava! Řada lidí by jej ale ráda připravila i doma a nepila jej jenom na baru nebo oslavách. Ptáte se tedy na recept?

Jak šel čas s mojitem

Poprvé se mojito skloňuje v souvislosti s piráty. V šestnáctém století se poprvé namíchal El Draque, nápoj, jehož autorem se stal anglický korzár Richard Drake. Ingredience? Předchůdce dnešního rumu, jemuž se říkalo aguardiente, cukr, limetka a máta. Protože se korzáři věnovali nejen válce, ale také uměli na podmaněných ostrovech rozjet velké oslavy, věhlas oblíbeného nápoje brzy zasáhl celou karibskou oblast. Skutečné mojito je nicméně mladší, poprvé se o něm hovoří na začátku minulého století. Suroviny byly podobné jako u El Draque, jedinou výjimkou je aguardiente, které bylo promptně nahrazeno rumem. Změna si dala načas, ale snad i právě kvůli ní se mojito stává favoritem mnoha milovníků alkoholických drinků.

Jaký rum použít do mojita?

Na první pohled možná složitá otázka, ale odpověď je jednoznačná – kubánský alkoholický drink si nejlépe rozumí s kubánským rumem, že? Zkuste bílý rum jako například Legendario Aňejo Blanco nebo Havana Club, ideálně pak 40 %. Můžete využít i jakýkoliv jiný bílý rum, ale byla by škoda ochudit se o to nejlepší z dálav Karibiku…

Recept na mojito

K příprave mojita bude zapotřebí pět různých surovin.
  • 4 cl bílého rumu,
  • 3 cl čerstvé šťávy z limetek,
  • lístky čerstvé máty,
  • 2 lžíce třtinového cukru,
  • sodovka.
Ve vyšší sklenici promícháme mátu, cukr a limetkovou šťávu, tloučkem je pak propojíme v jeden celek. Přidáme sodovku, rozdrcený led a rum. K ozdobení poslouží plátek limetky, načež můžeme hned servírovat…

Publikováno: 12. 07. 2020

Kategorie: Nezařazené

Autor: Karel Šimáček