Mandle: Chuťovka k filmu nebo pivu, která řeší hned několik zdravotních problémů

Rychlá a vydatná odpolední svačinka, chuťovka k pivu nebo ideální „zobačka“ během večerního sledování filmu. To vše mandle bezesporu splňují. Málokdo si ale uvědomuje, že vedle skvostné chuti mají jedny z nejoblíbenějších oříšků i řadu příznivých dopadů zdraví. Jejich pravidelná konzumace – samozřejmě v rozumné míře – napomáhá prevenci vůči několika méně i více vážným onemocněním a zdravotním problémům obecně. Důvodů, proč je dobré zahrnout mandle do svého jídelníčku, je tak hned několik.

Lék na vysoký cholesterol a prevence proti srdečním chorobám

Chutné mandle snižují hladinu „špatného“ cholesterolu v těle. Dobré srdeční kondici prospívají bílkoviny, draslík a mono-nenasycené tuky, které mandle obsahují. Jako účinný antioxidant snižující riziko infarktu zde působí vitamin E, přičemž hořčík se stará o snížení rizika infarktu. Mandle jako celek pak snižují vliv C-reaktivních bílkovin v těle, které často stojí za zánětem tepny. Poslední výzkumy zaměřené na zdravé muže od 20 do 70 let navíc ukazují, že u této skupiny strava i krátkodobě obohacená o mandle pomáhá zlepšit vaskulární, tj. cévní funkce.

Hnací motor pro mozek

Ve složení najdeme L-karnitin a riboflavin. Tyto živiny jsou důležité pro aktivitu a zdravé fungování mozku. Nadto snižují výskyt riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou.

Ochrana kostí

Mandle sestávají z mnoha vitaminů a minerálů včetně fosforu. Podílí se tak na celkové pevnosti a odolnosti kostí i zubů.

Posilnění imunity

Během konzumace mandlí dostáváme do těla alkalické materiály, které zvyšují obranyschopnost lidského organismu vůči nejrůznějším onemocněním a zdravotním problémům obecně. Lidově řečeno tak přispívají k tomu, aby nás „kdeco neskolilo“.

Hydratace pokožky

Mandle pomáhají vyřešit problémy lidí, které trápí suchá pokožka. Blahodárné účinky na lidskou pleť dokazují i častá doporučení mandlových olejových masáží pro novorozence. Z tohoto druhu oříšků se ostatně vyrábí i speciální kosmetické přípravky včetně mýdel, které opět mají za cíl hydratovat pokožku a chránit ji před poškozením.

Proč jíst mandle?

Vedle výše uvedených faktů přinášejí mandle v jídelníčku i další benefity pro zdraví a kondici člověka. Mohou pomoci s poruchami dýchání, kašlem, chudokrevností, cukrovkou nebo impotencí. Nadto napomáhají k prevenci proti srdečním onemocněním, ulevují od zácpy, posilňují zuby i vlasy a mají protizánětlivé účinky.

Publikováno: 15. 07. 2019

Kategorie: Jídlo

Autor: Karel Šimáček