Tequila

Tequila je alkoholický nápoj, jehož rodnou zemí je exotické Mexiko. Produkuje se destilací zkvašené šťávy, která se získává z modré agáve. Při výrobě tequily musí minimálně 51 procent zkvasitelných cukrů pocházet ze schválené modré agáve. Tequila musí být navíc vyrobena pouze v mexickém státě Jalisco. Pokud nejsou splněny tyto dvě normy, nejedná se o pravou tequilu.

Krátká historie tequily

Historie tequily je velmi stará a dobrodružná. V Mexiku se k dějinám tequily vážou mnoho zajímavé legendy, mýty a bajky. Podle jedné takové staré legendy objevila medovou vodu z rostliny Maguery indiánská žena Mayahuetl z kmene Olmeků. Její choť Patecatl tuto medovou vodu kvasil pro potěšení indiánským kněžím a válečníkům. Podle historických análů však Tequila obdržela své jméno podle jednoho z mexických městeček, ve kterém byla vyráběna. Město Tequila v mexickém státě Jalisco bylo založeno už v 17. století. U zrodu tohoto města stálo několik místních osadníků. Ti v kraji získali hodně půdy, takže postupně začali stavět své farmy a domy. Celé rozsáhlé území pak později získal bohatý major Juan Lopez Villasad, který měl bohaté zkušenosti s pěstováním cukrové třtiny a modré agáve. Pod jeho vedením začali místní zemědělci tyto plodiny pěstovat a vyrábět tequilu. Městečko Tequila se začalo rozrůstat a s ním i pověst alkoholického nápoje, který se stal světoznámým drinkem.

Jak se tequila degustuje?

Tequila se v rodném Mexiku pije rovnou ze sklenice. V mexických barech dostanete k tequile sůl a plátek citronu. Citron se následně vymačká do sklenice, z které pak pravý Mexičan tequilu pomalu pije, aby si vychutnal její nezaměnitelnou a originální chuť. Tequila se rovněž hojně využívá při přípravě svěžích exotických koktejlů, z nichž k nejznámějším a nejžádanějším patří drink Margareta.  

Publikováno: 06. 11. 2012

Kategorie: Nezařazené

Autor: Karel Šimáček