Nezařazené

Jak vybrat kvalitní rum? Základem není pouze jeho stáří

Rum je určen nejen k popíjení, ale hodí se také při vaření. Vybrat si opravdovou kvalitu je tedy velmi důležité. V následujících řádcích přineseme tipy, podle nichž bude takováto volba jistě snadnější.

Navštívit supermarket, sáhnout do příslušného regálu, zaplatit. Tak většina lidí pořizuje rumy. Kdo ale chce nakoupit co nejlépe v poměru ceny a chuti, měl by zohlednit tři důležité atributy, které si hned podrobněji rozebereme.

Stáří rumu

Mnoho lidí se domnívá, že právě stáří je klíčovým pro stanovení jakosti nápoje. Není tomu tak! Ještě důležitějším ukazatelem je teplota, při níž rumy zrají. Mladý rum z Kuby tak může získat lepší hodnocení než ten ze Skotska. Zaměřte se proto na dobrou chuť a také na to, aby rum nabídl přesně ty vlastnosti, kvůli nimž jej kupujete.

Barva rumu

Rumy se obecně dělí do čtveřice základních skupin – právě podle barvy.

  • světlé rumy,
  • zlaté rumy,
  • kořeněné rumy,
  • tmavé rumy.

Je jasné, že každý z nich se hodí pro jinou příležitost. Světlé rumy nabídnou výraznější aroma a chuť, zrají poměrně krátce a nezískají tak obvyklou tmavou barvu. Hodí se proto zejména do míchaných drinků.

Zlaté rumy dostanou zabarvení díky vypalovaným sudům. Nabídnou plnou chuť i aroma, nezřídka je patrný i nádech sudu. Pokud jde o kořeněné rumy, ty nabídnou velmi rozličnou chuť, kterou jim dávají směsi koření nebo karamel. Doba zrání může dosáhnout i čtvrtstoletí, obecně se dá říci, že je právě u kořeněných rumů jasně nejdelší.

Tmavý rum, podobně jako kořeněná varianta, je dobrým společníkem pro samostatné popíjení. Pokud by se totiž využil pro přípravu alko drinků, utrpěla by jeho silná vůně i chuť. V regálech obchodů najdeme zejména rumy s karamelovou příchutí.

Typy rumů

Jedním z důležitých kritérií je barva, ale rumy můžeme rozdělovat i na základě toho, k čemu se nejčastěji využívají – a to do dvou různých skupin.

Koktejlové rumy, které se hodí hlavně do drinků. Tato kategorie zahrnuje nejčastěji tzv. bílé rumy, levnější variantu tmavých a zlatých rumů.
Degustativní rumy, kde je klíčem k úspěchu aroma a chuť. Tyto rumy je vhodné popíjet samostatně, aby se plně rozvinula jejich jedinečnost.

About the author

Karel

Add Comment

Click here to post a comment