Mojito

Především v teplém letním počasí, třeba někde na romantické dovolené, k večeru stoprocentně patří i nějaký lahodný míchaný drink. Může jím být třeba klidně Mojito. Určitě i vy tento nápoj velmi dobře znáte, pokud ne, tak máte velkou absenci, kterou byste měli co nejdříve napravit!

Historie Mojito

Nápoje podobného rázu se zvesela pily již na konci 16. století. Autorem předchůdce Mojita byl Richard Drake, který smíchal aguardiente, mátu a šťávu z limetky. Tenkrát se jednalo o „El Draque“, což je v doslovném překladu slovo „Drak“. Prvotním místem výskytu byla Kuba, postupně se však začal nápoj šířit do dalších a dalších světových zemí. Z „El Draque“ již byl jen krůček k Mojitu, které známe z dneška. V podstatě vzniklo pouze záměnou aguardiente za rum. V historické příručce pro barmany z roku 1931 se již s tímto lahodným nápojem můžeme taktéž setkat!

Jak se Mojito míchá?

Pokud máte na tento nápoj chuť třeba i právě teď a nechce se vám běžet do žádného z barů, potom nemusíte vůbec zoufat. Ba právě naopak, Mojito si totiž můžete připravit i u vás doma a to docela sami. Jak na to? Není to nic složitého. V prvé řadě si musíte nachystat všechny suroviny a ingredience. Podívejte se tedy, zda máte k dispozici rum, limetku a mátu, třtinový cukr a perlivou vodu. Možná vás bude i zajímat, co která surovina zabezpečuje. Tak tedy máta se postará o aromatickou složku, cukr je chápaný jako sladidlo, limetka zajišťuje kyselinu, světlý rum potom představuje alkoholové zastoupení. Mrazidlem je led a ředidlem voda. A jaký je samotný postup? Nejprve do vyšší sklenice vložíme několik listů máty. Zalijeme 4 cl limetkové šťávy a poté zasypeme čajovou lžičkou cukru. Tuto směs zpracuje, přesněji řečeno alespoň trochu nadrtíme. Nyní skleničku naplníme ledem, přidáme 4 cl bílého rumu a dolijeme vodou. Nyní ještě nápoj ozdobíme, přidáme slámku a můžeme vychutnávat. Tento recept představuje Cuban Mojito recipe. Dalšími variacemi nápoje jsou například Original Mojito Recipe, Cukito Fashioned či Mojito s nejrůznější ovocnou příchutí. Ty se připravují na mírně odlišné bázi!  

Publikováno: 12. 11. 2012

Kategorie: Praktické rady