Piňa Colada

Možná, že i vy patříte mezi početnou skupinu fajnšmekrů, kteří si alespoň čas od času dopřejí nějaký ten míchaný nápoj. Každý z nich má jinou chuť, co třeba Piňa Colada? Znáte ji? Pojďme si o tomto drinku říci něco blíže! Dozvíte se, jak Piňa Coladu udělat i co se do ní dává. A také, jak je to se smetanou.

Historie Piňa Colady

Začít bychom měli rozhodně historií. Kdo je vlastně autorem receptu? Není jím nikdo jiný než Ramón Monchito Marrero, tehdy známý barman v hotelu Hilton v San Juanu. Právě tento člověk dostal myšlenku vytvoření nápoje, ve kterém by ztvárnil chutě Portorika. Dlouhou dobu různě experimentoval, vyzkoušel opravdu ledacos. A nakonec se mu to dle jeho hodnocení povedlo v zastoupení tekutého ananasového koktejlu, který nazval Piňa Colada. Tehdy se psal rok 1954. A jak tedy konkrétně nápoj vypadal? Základem byl jemný rum  Bacardi Superior doplněný již zmíněnou ananasovou šťávou! A opravdu šel skvěle na odbyt, není se čemu divit! Jak Piňa Coladu připravit? Máte-li rádi letní míchané nápoje, nic vám nebrání v tom, abyste si je sami, třeba i klidně doma, připravili. Stejné je to i u Piňa Colady, není se třeba vůbec ničeho bát. Takže s chutí do toho! Co byste měli mít po ruce? Rozhodně vhodnou sklenici a veškeré suroviny: Zde jde hlavně o to, pro kterou konkrétní variantu nápoje se rozhodnete. Zmíníme se o dvou nejzákladnějších. Tedy o Piňa Coladě Clasik a Piňa Coladě se smetanou. Postup přípravy je víceméně u obou typů stejný nebo minimálně obdobný. V čem se však tyto variace liší? Je to, jak již název napovídá, v ingrediencích, respektive v jejich množství.

Budete-li chtít připravit Piňa Coladu Clasik, potom si obstarejte 3 cl světlého rumu, 3 cl kokosového krému a 9 cl ananasové šťávy. U verze se smetanou je množství následující: 3 cl světlého rumu, 2 cl kokosového sirupu a navíc 2 cl smetany, samozřejmostí je i zde 9 cl ananasového džusu. Samotná příprava by měla proběhnout tak, že si nejdříve připravíte kousky ledu, které dáte do sklenice. Vše se dá nachladit! Nyní dáme do mixéru všechny ingredience a dostatečnou dobu mícháme, koktejl však musí zůstat hustý! V tuto chvíli zbývá doplnit nápoj brčkem a je možno podávat a pít!    

Je libo nealko Piňa Colada?

Složení nealkoholické Piňa Colady je následující:

- 1 šálek ananasové šťávy

- 1/2 šálku kokosového mléka

- 2 lžíce medu

- 1/2 lžičky vanilkového extraktu

- 1/4 lžičky kokosového extraktu

- 2 šálky kostek ledu

- Volitelně: kousky čerstvého ananasu a opražené kokosové vločky na ozdobu

Postup přípravy

1. V mixéru smíchejte ananasovou šťávu, kokosové mléko, med, vanilkový extrakt a kokosový extrakt.

2. Přidejte kostky ledu a rozmixujte dohladka.

3. Nalijte do sklenic a podle potřeby ozdobte kousky ananasu a opraženými kokosovými vločkami.

4. Vychutnejte si hotovou nealko Piňa Coladu!

Nechutná vám klasická Piňa Colada? Vyzkoušejte alko i nealko alternativy!

Coconut Mango Lemonade

Ingredience:

- 2 šálky čerstvě vymačkané citronové šťávy

- 2 šálky kokosové vody

- 1 šálek mangové šťávy

- 1/2 šálku medu

- 2 šálky studené vody

- 1 šálek drceného ledu

- 1 mango nakrájené na plátky na ozdobu

Příprava:

1. Ve velkém džbánu smíchejte citronovou šťávu, kokosovou vodu, mangovou šťávu, med a studenou vodu. 

2. Míchejte, dokud se med nerozpustí. 

3. Ochutnejte a podle potřeby upravte sladkost. 

4. Při podávání naplňte sklenici drceným ledem, nalijte limonádu a ozdobte plátkem manga. 

5. Vychutnejte si!

Coconut Lime Cooler

Ingredience:

- 2 šálky kokosové vody

- 2 lžíce limetkové šťávy

- 1 šálek perlivé vody

- 2 lžíce medu

- Kostky ledu

- Klíny limetky na ozdobu

Příprava:

1. Ve velkém džbánu smíchejte kokosovou vodu, limetkovou šťávu a med.

2. Míchejte, dokud se med zcela nerozpustí.

3. Přidejte perlivou vodu a zamíchejte.

4. Přidejte kostky ledu a zamíchejte.

5. Podávejte na ledu a ozdobte plátky limetky.

Virgin Piña Colada

Ingredience:

- 1/2 šálku ananasové šťávy

- 1/4 šálku kokosového mléka

- 3 lžíce kokosového rumu

- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku)

- 1/4 čajové lžičky mleté skořice

- 2 šálky drceného ledu

- 1/4 šálku mražených kousků ananasu

- 1 lžička medu

- 1 lžíce limetkové šťávy

- čerstvý ananas a/nebo třešně maraschino na ozdobu (nepovinné)

Příprava:

1. V mixéru smíchejte ananasovou šťávu, kokosové mléko, kokosový rum, muškátový oříšek a skořici. Mixujte do hladka.

2. Do mixéru přidejte drcený led a kousky ananasu. Mixujte do hladka.

3. Přidejte med, limetkovou šťávu a mixujte, dokud se nespojí.

4. Piña coladu nalijte do sklenice a podle potřeby ozdobte čerstvým ananasem a/nebo třešněmi maraschino. Vychutnejte si!

Strawberry Coconut Slush

Ingredience:

- 1 šálek čerstvých nebo mražených jahod

- 1/2 šálku kokosového mléka

- 1/4 šálku kokosové vody

- 2 lžíce medu

- 2 lžíce limetkové šťávy

- 1/4 lžičky vanilkového extraktu

- 1/4 lžičky mleté skořice

- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku

- 1 šálek drceného ledu

Příprava:

1. Všechny přísady kromě ledu vložte do mixéru a rozmixujte dohladka.

2. Přidejte drcený led a mixujte, dokud nebude mít požadovanou konzistenci.

3. Podávejte a vychutnejte si!

Coconut-Mint Smoothie

Ingredience: 

-1/2 šálku kokosového mléka

-1/2 šálku obyčejného řeckého jogurtu

-1 mražený banán

-1/2 šálku čerstvého nebo mraženého ananasu

-1/4 šálku nasekaných lístků čerstvé máty

-1 lžička medu (nepovinné)

-1 šálek kostek ledu 

Příprava:

1. V mixéru smíchejte kokosové mléko, jogurt, banán, ananas, mátu a med (pokud používáte). Rozmixujte do hladka.

2. Přidejte kostky ledu a mixujte, dokud nevznikne hustá a krémová hmota.

3. Ihned podávejte. Dobrou chuť!

Coconut-Raspberry Frappe

Ingredience:

-1/2 šálku kokosového mléka

-1/2 šálku obyčejného řeckého jogurtu

-1 mražený banán

-1/2 šálku čerstvého nebo mraženého ananasu

-1/4 šálku nasekaných lístků čerstvé máty -1 lžička medu (nepovinné)

-1 šálek kostek ledu

Příprava:

1. V mixéru smíchejte kokosové mléko, jogurt, banán, ananas, mátu a med (pokud používáte). Rozmixujte do hladka.

2. Přidejte kostky ledu a mixujte, dokud nevznikne hustá a krémová hmota.

3. Ihned podávejte. Dobrou chuť!

Coconut-Banana Milkshake

Ingredience: 

-2 zralé banány

-1 šálek kokosového mléka

-1 lžíce medu

-1/4 lžičky mleté skořice

-1 lžička vanilkového extraktu

-2 šálky drceného ledu

Příprava:

1. Banány oloupejte a nakrájejte na malé kousky.

2. Vložte kousky banánů do mixéru.

3. Přidejte kokosové mléko, med, skořici a vanilkový extrakt.

4. Mixujte do hladka.

5. Přidejte drcený led a rozmixujte dohladka.

6. Ihned podávejte. Dobrou chuť!

Coconut-Mango Margarita

Ingredience:

-3/4 šálku tequily

-1/2 šálku čerstvě vymačkané limetkové šťávy

-1/4 šálku kokosového rumu

-1/4 šálku triple sec nebo Cointreau

-1/4 šálku mangového pyré

-1 lžíce agávového nektaru

-Led

-plátky manga a strouhaný kokos na ozdobu

Příprava:

1. V mixéru smíchejte tequilu, limetkovou šťávu, kokosový rum, triple sec, mangové pyré a agávový nektar. Mixujte do hladka.

2. Sklenici s ledem naplňte drceným ledem a nalijte na ni směs na margaritu.

3. Ozdobte plátky manga a strouhaným kokosem.

4. Dobrou chuť!

Coconut-Pineapple Mimosa

Ingredience:

-1 díl chlazeného ananasového džusu

-1 díl chlazeného kokosového rumu

-2 díly vychlazeného šampaňského

Příprava:

1. Do flétny na šampaňské nalijte ananasový džus a kokosový rum.

2. Doplňte vychlazeným šampaňským.

3. Jemně promíchejte a podávejte. Dobrou chuť!

Mango-Passion Fruit Punch

Ingredience:

- 2 šálky mangové šťávy

- 2 šálky šťávy z mučenky

- 1/2 šálku čerstvé limetkové šťávy

- 1/4 šálku jednoduchého sirupu

- 2 šálky sodovky

- 1 šálek kostek ledu

- 1 mango nakrájené na kostičky

- 1 mučenka, nakrájená na kostičky

- Plátky limetky na ozdobu

Příprava:

1. Ve velkém džbánu smíchejte mangovou šťávu, šťávu z mučenky, limetkovou šťávu a jednoduchý sirup. Míchejte, dokud se nespojí.

2. Přidejte sodovku a promíchejte.

3. Přidejte kostky ledu a zamíchejte.

4. Přidejte kostky manga a mučenky.

5. Ozdobte plátky limetky.

6. Podávejte vychlazené. Dobrou chuť!

Publikováno: 12. 11. 2012 / Aktualizováno: 16. 02. 2023

Kategorie: Drinky

Autor: Karel Šimáček