Piňa Colada
Možná, že i vy patříte mezi početnou skupinu fajnšmekrů, kteří si alespoň čas od času dopřejí nějaký ten míchaný nápoj. Každý z nich má jinou chuť, co třeba Piňa Colada? Znáte ji? Pojďme si o tomto drinku říci něco blíže! Dozvíte se, jak Piňa Coladu udělat i co se do ní dává. A také, jak je to se smetanou.
Historie Piňa Colady
Začít bychom měli rozhodně historií. Kdo je vlastně autorem receptu? Není jím nikdo jiný než Ramón Monchito Marrero, tehdy známý barman v hotelu Hilton v San Juanu. Právě tento člověk dostal myšlenku vytvoření nápoje, ve kterém by ztvárnil chutě Portorika. Dlouhou dobu různě experimentoval, vyzkoušel opravdu ledacos. A nakonec se mu to dle jeho hodnocení povedlo v zastoupení tekutého ananasového koktejlu, který nazval Piňa Colada. Tehdy se psal rok 1954. A jak tedy konkrétně nápoj vypadal? Základem byl jemný rum Bacardi Superior doplněný již zmíněnou ananasovou šťávou! A opravdu šel skvěle na odbyt, není se čemu divit! Jak Piňa Coladu připravit? Máte-li rádi letní míchané nápoje, nic vám nebrání v tom, abyste si je sami, třeba i klidně doma, připravili. Stejné je to i u Piňa Colady, není se třeba vůbec ničeho bát. Takže s chutí do toho! Co byste měli mít po ruce? Rozhodně vhodnou sklenici a veškeré suroviny: Zde jde hlavně o to, pro kterou konkrétní variantu nápoje se rozhodnete. Zmíníme se o dvou nejzákladnějších. Tedy o Piňa Coladě Clasik a Piňa Coladě se smetanou. Postup přípravy je víceméně u obou typů stejný nebo minimálně obdobný. V čem se však tyto variace liší? Je to, jak již název napovídá, v ingrediencích, respektive v jejich množství.
Budete-li chtít připravit Piňa Coladu Clasik, potom si obstarejte 3 cl světlého rumu, 3 cl kokosového krému a 9 cl ananasové šťávy. U verze se smetanou je množství následující: 3 cl světlého rumu, 2 cl kokosového sirupu a navíc 2 cl smetany, samozřejmostí je i zde 9 cl ananasového džusu. Samotná příprava by měla proběhnout tak, že si nejdříve připravíte kousky ledu, které dáte do sklenice. Vše se dá nachladit! Nyní dáme do mixéru všechny ingredience a dostatečnou dobu mícháme, koktejl však musí zůstat hustý! V tuto chvíli zbývá doplnit nápoj brčkem a je možno podávat a pít!
Je libo nealko Piňa Colada?
Složení nealkoholické Piňa Colady je následující:
- 1 šálek ananasové šťávy
- 1/2 šálku kokosového mléka
- 2 lžíce medu
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky kokosového extraktu
- 2 šálky kostek ledu
- Volitelně: kousky čerstvého ananasu a opražené kokosové vločky na ozdobu
Postup přípravy
1. V mixéru smíchejte ananasovou šťávu, kokosové mléko, med, vanilkový extrakt a kokosový extrakt.
2. Přidejte kostky ledu a rozmixujte dohladka.
3. Nalijte do sklenic a podle potřeby ozdobte kousky ananasu a opraženými kokosovými vločkami.
4. Vychutnejte si hotovou nealko Piňa Coladu!
Nechutná vám klasická Piňa Colada? Vyzkoušejte alko i nealko alternativy!
Coconut Mango Lemonade
Ingredience:
- 2 šálky čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 2 šálky kokosové vody
- 1 šálek mangové šťávy
- 1/2 šálku medu
- 2 šálky studené vody
- 1 šálek drceného ledu
- 1 mango nakrájené na plátky na ozdobu
Příprava:
1. Ve velkém džbánu smíchejte citronovou šťávu, kokosovou vodu, mangovou šťávu, med a studenou vodu.
2. Míchejte, dokud se med nerozpustí.
3. Ochutnejte a podle potřeby upravte sladkost.
4. Při podávání naplňte sklenici drceným ledem, nalijte limonádu a ozdobte plátkem manga.
5. Vychutnejte si!
Coconut Lime Cooler
Ingredience:
- 2 šálky kokosové vody
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 1 šálek perlivé vody
- 2 lžíce medu
- Kostky ledu
- Klíny limetky na ozdobu
Příprava:
1. Ve velkém džbánu smíchejte kokosovou vodu, limetkovou šťávu a med.
2. Míchejte, dokud se med zcela nerozpustí.
3. Přidejte perlivou vodu a zamíchejte.
4. Přidejte kostky ledu a zamíchejte.
5. Podávejte na ledu a ozdobte plátky limetky.
Virgin Piña Colada
Ingredience:
- 1/2 šálku ananasové šťávy
- 1/4 šálku kokosového mléka
- 3 lžíce kokosového rumu
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku)
- 1/4 čajové lžičky mleté skořice
- 2 šálky drceného ledu
- 1/4 šálku mražených kousků ananasu
- 1 lžička medu
- 1 lžíce limetkové šťávy
- čerstvý ananas a/nebo třešně maraschino na ozdobu (nepovinné)
Příprava:
1. V mixéru smíchejte ananasovou šťávu, kokosové mléko, kokosový rum, muškátový oříšek a skořici. Mixujte do hladka.
2. Do mixéru přidejte drcený led a kousky ananasu. Mixujte do hladka.
3. Přidejte med, limetkovou šťávu a mixujte, dokud se nespojí.
4. Piña coladu nalijte do sklenice a podle potřeby ozdobte čerstvým ananasem a/nebo třešněmi maraschino. Vychutnejte si!
Strawberry Coconut Slush
Ingredience:
- 1 šálek čerstvých nebo mražených jahod
- 1/2 šálku kokosového mléka
- 1/4 šálku kokosové vody
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 šálek drceného ledu
Příprava:
1. Všechny přísady kromě ledu vložte do mixéru a rozmixujte dohladka.
2. Přidejte drcený led a mixujte, dokud nebude mít požadovanou konzistenci.
3. Podávejte a vychutnejte si!
Coconut-Mint Smoothie
Ingredience:
-1/2 šálku kokosového mléka
-1/2 šálku obyčejného řeckého jogurtu
-1 mražený banán
-1/2 šálku čerstvého nebo mraženého ananasu
-1/4 šálku nasekaných lístků čerstvé máty
-1 lžička medu (nepovinné)
-1 šálek kostek ledu
Příprava:
1. V mixéru smíchejte kokosové mléko, jogurt, banán, ananas, mátu a med (pokud používáte). Rozmixujte do hladka.
2. Přidejte kostky ledu a mixujte, dokud nevznikne hustá a krémová hmota.
3. Ihned podávejte. Dobrou chuť!
Coconut-Raspberry Frappe
Ingredience:
-1/2 šálku kokosového mléka
-1/2 šálku obyčejného řeckého jogurtu
-1 mražený banán
-1/2 šálku čerstvého nebo mraženého ananasu
-1/4 šálku nasekaných lístků čerstvé máty -1 lžička medu (nepovinné)
-1 šálek kostek ledu
Příprava:
1. V mixéru smíchejte kokosové mléko, jogurt, banán, ananas, mátu a med (pokud používáte). Rozmixujte do hladka.
2. Přidejte kostky ledu a mixujte, dokud nevznikne hustá a krémová hmota.
3. Ihned podávejte. Dobrou chuť!
Coconut-Banana Milkshake
Ingredience:
-2 zralé banány
-1 šálek kokosového mléka
-1 lžíce medu
-1/4 lžičky mleté skořice
-1 lžička vanilkového extraktu
-2 šálky drceného ledu
Příprava:
1. Banány oloupejte a nakrájejte na malé kousky.
2. Vložte kousky banánů do mixéru.
3. Přidejte kokosové mléko, med, skořici a vanilkový extrakt.
4. Mixujte do hladka.
5. Přidejte drcený led a rozmixujte dohladka.
6. Ihned podávejte. Dobrou chuť!
Coconut-Mango Margarita
Ingredience:
-3/4 šálku tequily
-1/2 šálku čerstvě vymačkané limetkové šťávy
-1/4 šálku kokosového rumu
-1/4 šálku triple sec nebo Cointreau
-1/4 šálku mangového pyré
-1 lžíce agávového nektaru
-Led
-plátky manga a strouhaný kokos na ozdobu
Příprava:
1. V mixéru smíchejte tequilu, limetkovou šťávu, kokosový rum, triple sec, mangové pyré a agávový nektar. Mixujte do hladka.
2. Sklenici s ledem naplňte drceným ledem a nalijte na ni směs na margaritu.
3. Ozdobte plátky manga a strouhaným kokosem.
4. Dobrou chuť!
Coconut-Pineapple Mimosa
Ingredience:
-1 díl chlazeného ananasového džusu
-1 díl chlazeného kokosového rumu
-2 díly vychlazeného šampaňského
Příprava:
1. Do flétny na šampaňské nalijte ananasový džus a kokosový rum.
2. Doplňte vychlazeným šampaňským.
3. Jemně promíchejte a podávejte. Dobrou chuť!
Mango-Passion Fruit Punch
Ingredience:
- 2 šálky mangové šťávy
- 2 šálky šťávy z mučenky
- 1/2 šálku čerstvé limetkové šťávy
- 1/4 šálku jednoduchého sirupu
- 2 šálky sodovky
- 1 šálek kostek ledu
- 1 mango nakrájené na kostičky
- 1 mučenka, nakrájená na kostičky
- Plátky limetky na ozdobu
Příprava:
1. Ve velkém džbánu smíchejte mangovou šťávu, šťávu z mučenky, limetkovou šťávu a jednoduchý sirup. Míchejte, dokud se nespojí.
2. Přidejte sodovku a promíchejte.
3. Přidejte kostky ledu a zamíchejte.
4. Přidejte kostky manga a mučenky.
5. Ozdobte plátky limetky.
6. Podávejte vychlazené. Dobrou chuť!
Publikováno: 12. 11. 2012 / Aktualizováno: 16. 02. 2023
Kategorie: Drinky