Jak pít rum? Důležitá je sklenice i optimální teplota

Pití rumu se pojí s řadou pravidel. Není sice nutné je dodržet beze zbytku, ale v každém případě dokáží tento nápoj plně rozvinout a naplnit tak jeho původní potenciál. V tomto textu se dozvíte, jak s rumem co nejlépe nakládat.

Nestyďte se za koktejly

Nejde sice o pravidlo, někteří lidé se však mohou domnívat, že samotná chuť rumu bude v koktejlu na druhé koleji. Opak je ale pravdou, pokud promísíte rum se špičkovými ingrediencemi, chuť pak spíše vynikne. Jistě i proto je rum vyhledávanou surovinou pro přípravu alkoholických drinků. Zkuste třeba cuba libre, kde se potkává cola a rum, ale pozor – rum zde musí být v jednoznačné převaze. Když bude rum základem pro koktejl, jistě neuděláte chybu. Jde ale jenom o část jeho skutečného potenciálu, abyste jej ocenili opravdu naplno, popíjejte ho také samotný.

Jak vybrat kvalitní rum?

Pokud ještě s rumy nemáte zkušenosti, začněte s kořeněnými nebo sladkými rumy. Volba by se totiž neměla odvíjet jen od stáří, zvláště pokud vybíráte mezi rumy původem z tropických dálav. Vyšší teploty totiž nastartují proces zrání, který je pak například na Kubě zhruba třikrát rychlejší než ve Skotsku nebo Irsku. V momentě, kdy rum ochutnáte, pocítíte jeho sílu, čímž jazyk napovídá, že při zrání na tuto lihovinu působilo dřevo. Další známka kvality je poměrně jasná – nebudete mít potřebu se napít okamžitě vody nebo jiného nápoje. Pokud ano, zřejmě nemáte vůbec tu čest s kvalitním rumem, spíše s druhou jakostí.

Při jaké teplotě je rum nejlepší?

Pro popíjení této lihoviny je nejideálnější sklenička rock glass, jíž se v českém prostředí přezdívá spíše „whiskovka“. Má příjemný úchop a velmi dobře se z ní upíjí, díky čirému sklu také vynikne barva nápoje. Tvar umožní také lehce přivonět a okusit tak nápoj doslova všemi smysly. Nejzajímavější chuť mají rumy obecně při pokojové teplotě, není tedy vhodné nápoj chladit nebo naopak zahřát, jako je běžné třeba u medoviny. Chuť sice zůstane při změnách teplot shodná, na jazyku se ale nerozvine tak, jak bychom mohli očekávat. Led tedy není pro rum to pravé, snad jen pro ty, kterým je na překážku síla alkoholu.

S čím pít rum?

Dobrý rum musí být vhodně ochucen – v regálech obchodů jsou ale i lahve s nápojem, který je možné kombinovat i s bylinkami nebo kořením. Ba dokonce, často při použití dalších ingrediencí může být výsledná chuť mnohem zajímavější. Ve sklence se bude vyjímat pár plátků pomeranče nebo lístky máty. Výraznější bude i když si dáme k rumu dobrý doutník nebo pár dílků kvalitní čokolády. Podmínka je snad jen jedna, pít rum, který má pokojovou teplotu.

Publikováno: 12. 07. 2020

Kategorie: Nezařazené

Autor: Karel Šimáček