Tuzemák je prostě rum a ani EU nám to nevymluví!

Rum je alkoholickým nápojem rozšířeným po celém světě, vyrábí se destilací z melasy (což je vlastně zbytek po vycukernění cukrové řepy) nebo z cukrové třtiny. Rumu existuje hned několik druhů, takzvaný Světlý rum je součástí míchaných nápojů, zlatý a tmavý rum se zase konzumují obvykle samostatně. My se však budeme bavit o typickém českém rumu, který přešel nuceně kvůli předpisům EU od prvního ledna roku 2003 na neprůstřelný název Tuzemák. Výraz rum se totiž smí používat dle těchto stanov jen pro alkoholický nápoj na bázi cukrové třtiny, v Čechách se ovšem připravuje z cukrové řepy. Navíc se vyrábí uměle, líh je teprve během výroby dochucován rumovou esencí, základními surovinami pro výrobu jsou jemný líh, voda, cukerný sirup a obvykle i karamelový kulér. Důležitou složkou rumu je mravenčan ethylnatý, tento ester ethanolu a kyseliny mravenčí dodává rumu jeho charakteristickou vůni a chuť. V 19. století se přechodně vyráběl z bramborového lihu, který se ředil vodou. Dělo se tak proto, že Rakousko-uherské mocnářství nemělo zámořské kolonie a dovážet rum z cukrové třtiny odněkud z Karibiku by bylo pro likérníky nesmírně nákladné. Rum se v českých zemích vyrábí více než dvě stě let, přitom v sousedních státech (kromě Slovenska) není prakticky vůbec znám. Nejlepší český rum se vyrábí v likérkách na jihu a západě Čech, již po generace podle tradiční receptury. Tradičně se v Čechách vyrábí rum s obsahem alkoholu 37,5% nebo 40%, existuje však i takzvaný Alpský rum, jehož obsah alkoholu se blíží osmdesáti procentům, naopak nápoj zvaný Malibu vyráběný v exotickém Barbadosu je tvořen alkoholem ze zhruba dvaceti procent. Tuzemský rum tvořil v uplynulých letech zhruba pětinu spotřeby lihovin v rámci České republiky, prodává se jej pravidelně kolem pěti milionů litrů ročně. Nejčastěji se prodává v půllitrových nebo litrových lahví, pro stabilnější konzumenty existují i nádoby tří- nebo pětilitrové a konzumenti sváteční naopak ocení miniaturní "lahvičky" s objemem 0,197 litru. Rum, nebo nově Tuzemák, má v Čechách určitě budoucnost, a to i přes nepřejícné stanovy Evropské unie. Tuto lihovinu často využijeme i v kuchyni, je součástí přípravy vánočního cukroví a přidává se i do tradičního pardubického perníku.

Publikováno: 03. 10. 2012

Kategorie: Nezařazené

Autor: Karel Šimáček