Jídlo

S olivovým olejem se budete v kuchyni cítit o mnoho lépe

Spoustu kulinářských specialit, ale také doslova pohlazení pro zažívání a celkově pro zdraví tělesné i duševní, přesně tím je olivový olej v našich kuchyních. Byla by škoda nedat mu šanci, zvláště pokud víte, že nároční němečtí strávníci volí stejně – a dávají hromadně vale dřívějším zvyklostem, kdy se ještě používal olej ze slunečnic nebo řepky. Zkuste také něco nového, středomořská kuchyně nabídne tisíc způsobů, jak si zpříjemnit den. Na talíři můžete vykouzlit třeba zajímavé špagety a tím jistě procházka Itálií ještě nekončí…

Pochoutky ze Středomoří aneb trochu víc oliv neuškodí

V dnešní době, když se řekne extra panenský olivový olej, neměli bychom si představovat nic, co bylo původně v regálech supermarketů. Proč? Jednoduše, kvalitu, kterou očekáváte, zde ani nemůžete dostat, protože cenová hladina produktů je někde jinde. Stokoruna za litr olivové směsi znamená jediné, dostanete výrobek z nekvalitních oliv nebo směs z pokrutin a jiných olejů. Nebude lepší dát příležitost extra panenskému olivovému oleji, co zraje na sluncem zalité Istrii? Právě ten totiž sbírá medaile na světových šampionátech a ve fotbale byste určitě nedali přednost reprezentaci Gibraltaru před Anglií, tedy při vší úctě…

Chiavalon je značkou, na níž je spoleh – její majitel, pan Sandi Chiavalon – těží ze všeho, co mu svěřil jeho dědeček. Tajemství výroby je jasné, zcela přírodní postupy, spojené s péčí a láskou zkušeného hospodáře. Na výběr máte celkem šest různých variant, z nichž některé se hodí ke zmrzlině a dezertům, jiné zase k polévkám a samozřejmě tu najdeme i zástupce, který se milerád propojí s těstovinami nebo špagetami.

Aglio olio je už zavedená italská klasika

Zkoušet neustále něco nového, to je v kuchyni hodně důležité – další chutě z celého světa, další zajímavosti, se kterými se blýsknete před návštěvami. Co třeba špagety aglio olio, které patří v rodině italských receptů k těm nejznámějším? Název je možná lehce zavádějící, protože s kapkou olivového oleje bude tento pokrm chutnat přímo výtečně, ale kdo jednou navštívil Neapol, dobře ví, že špagety nebo těstoviny jsou skutečná gastronomická jednička – tajemství bezesporu tkví ve způsobu přípravy!

About the author

Karel

Add Comment

Click here to post a comment