Skvělé drinky z bílého rumu: Ovocné potěšení a klasika jinak

Jen pár kapek bílého rumu a drinky mohou být úplně jiné! Pojďme se podívat na několik drinků, díky nimž si lze dopřát zajímavý gurmánský zážitek. Koktejl je výbornou možností, jak udělat chuť rumu ještě atraktivnější – v následujících řádcích se dozvíte něco více o drincích, jejichž základní surovinou je právě kubánská specialita.

Co je to bílý rum?

Předtím, než si představíme několik zajímavých receptů, musíme si vysvětlit, co se pod pojmem bílý rum vlastně skrývá. Jde o nápoj, jenž prošel čistou destilací a podobně jako hnědý či zlatý rum si pobyl v sudech z dubu – ovšem, oproti těmto dvěma variantám, je jeho zrání relativně krátkým procesem. Některé bílé rumy jsou v sudech delší dobu, před lahvováním je ale nutné je pečlivě přefiltrovat. Bílý rum nabídne poměrně lehkou chuť, která není tak výrazná jako v případě jiných rumů. Hlavní složkou je zde sladkost, ne každý z těchto rumu lze ale takto zařadit – i díky tomu, že jde o poměrně různorodý nápoj, jsou bílé rumy dobrým doplněním míchaných koktejlů.

Tipy na nejlepší drinky z bílého rumu

Ovoce a alkohol ve velmi zajímavé kombinaci – aneb drink Yellow bird. Co si k němu připravit?
  • 3 cl bílého rumu,
  • 1,5 cl bylinného likéru (ideálně Galliany),
  • 1,5 cl Triple Sec (likér ze šťávy pomerančů),
  • 1,5 cl limetkové šťávy.
Suroviny v šejkru společně s ledem protřepeme a následně scedíme do koktejlové sklenice. Můžeme drink podat trochu slavnostně – dozdobený plátkem citrusových plodů. Snadný na přípravu, a přesto výborný je drink, jemuž se říkává Hemingway Special. K němu budeme potřebovat následující ingredience:
  • 6 cl bílého rumu,
  • 4 cl džusu z grapefruitu,
  • 1,5 cl višňového likéru,
  • 1,5 šťávy z limetky.
Suroviny v šejkru s ledem protřepeme a následně scedíme do koktejlové sklenice. A můžeme podávat! Pokud prostě milujete sladké – a nemůžete nikdy přestat – je tu pro vás jahodové mojito. V porovnání s klasikou je sladší, ale výroba si vyžádá trochu více času. Potřebujete tedy následující:
  • 4 cl bílého rumu,
  • 1 limetu,
  • 2 lžičky třtinového cukru,
  • 3 až 6 větviček máty,
  • 3 jahody,
  • sodovku,
  • led.
Ve vyšší sklenici smícháme mátu, cukr, limetku a pokrájené jahody. Rozmačkanou směs pak přelijeme sodovkou. Přidáme led, přelijeme rumem a opět doplníme sodovou vodu. Pro dozdobení využijeme snítku máty nebo jahodu.

Publikováno: 12. 07. 2020 / Aktualizováno: 31. 07. 2023

Kategorie: Nezařazené

Autor: Karel Šimáček