Guajiro medový rum: Kubánský poklad mezi rumy

Guajiro Honey Rum

Guajiro rum s medem: Co to je?

Guajiro rum s medem je lahodný alkoholický nápoj, který si v posledních letech získává na popularitě. Jak už název napovídá, jedná se o rum, který je doslazený medem. Ale nenechte se zmást jednoduchostí popisu, Guajiro rum s medem nabízí mnohem víc než jen sladkou chuť.

Základem je kvalitní třtinový rum Guajiro, pocházející z oblasti Karibiku. Ten zraje v dubových sudech, kde získává svou charakteristickou chuť a aroma. Do vyzrálého rumu se následně přidává přírodní med, který mu dodává jemnou sladkost a bohatou vůni.

Guajiro rum s medem si můžete vychutnat samotný, s ledem nebo ho použít do míchaných nápojů. Skvěle se hodí k dezertům, ovoci nebo jen tak na posezení s přáteli. Pokud hledáte originální a chutný alkoholický nápoj, Guajiro rum s medem je tou správnou volbou.

Původ a historie nápoje

Guajiro medový rum, známý také jako rum guajiro s medem, má svůj původ v srdci Kuby. Jeho historie je úzce spjata s kulturou a tradicemi guajirů, kubánských venkovanů, kteří se po staletí věnovali chovu dobytka a zemědělství. Guajirové si z cukrové třtiny, jež se na ostrově hojně pěstovala, vyráběli vlastní rum, zvaný aguardiente. Tento silný destilát pak míchali s medem divokých včel, které se v hojném počtu vyskytovaly v kubánské přírodě. Med sloužil nejen k oslazení a zjemnění chuti aguardiente, ale také jako přírodní konzervant, díky kterému nápoj vydržel déle čerstvý i v horkém a vlhkém klimatu.

Recept na guajiro medový rum se dědil z generace na generaci a každý rod si chránil svá malá tajemství. Nápoj se stal nedílnou součástí guajiro kultury a popíjel se při slavnostních příležitostech, rodinných oslavách i při běžné práci na polích. Pro guajiry představoval symbol pohostinnosti a sdílení a nabízeli ho s hrdostí každému, kdo zavítal do jejich domovů.

Výroba a ingredience

Guajiro, pravý kubánský rum, se vyrábí tradičními metodami, které se dědí z generace na generaci. Proces začíná sklizní cukrové třtiny, která se následně lisuje pro získání šťávy zvané "guarapo". Tato šťáva se fermentuje a destiluje, čímž vzniká surový rum. Ten se poté nechává zrát v dubových sudech, kde získává svou charakteristickou chuť a barvu.

U rumu Guajiro s medem se do procesu přidává další krok - smíchání vyzrálého rumu s přírodním medem. Ten dodává rumu sladší chuťový profil a jemnější aroma. Přesné množství a druh medu použitého v receptuře jsou pečlivě střeženým tajemstvím, které se předává pouze v rámci rodiny výrobců. Díky tomu si Guajiro s medem zachovává svou unikátní a nenapodobitelnou chuť.

Guajiro medový rum, sladký jako polibek z tropického slunce, omamný jako rytmus salsy.

Eliška Dvořáková

Chuťový profil a aroma

Guajiro medový rum vás na první dobrou dostane svou specifickou vůní. Ta je sladká a intenzivní s výraznými tóny medu, karamelu a vanilky. Jemně ji doplňují tóny sušeného ovoce, jako jsou rozinky a fíky. Vůně je příjemně hřejivá a láká k ochutnání. Chuť rumu Guajiro s medem je plná a kulatá, věrně kopíruje jeho aroma. Sladkost medu je dominantní, ale ne přehnaná. Naopak je krásně vyvážená jemnou kořenitostí a tóny dubového dřeva, ve kterém rum zraje. Dochuť je dlouhá a hřejivá s příjemným medově sladkým závěrem. Guajiro medový rum si nejlépe vychutnáte samotný, abyste si naplno vychutnali jeho chuťové nuance. Hodí se také do míchaných drinků, kterým dodá nezaměnitelný charakter.

Jak si vychutnat

Guajiro, medový rum z daleké Kuby, si nezaslouží být jen tak spolykán. Jeho chuť a aroma, zrozené z kubánského slunce a tradice, si žádají pozornost a respekt. Nalijte si ho do sklenky s tlustým dnem, nechte ho chvilku dýchat a vychutnejte si jeho jantarovou barvu. První doušek by měl být malý, tak aby se vám chuť rozprostřela po celých ústech. Ucítíte sladkost pravého včelího medu, doplněnou jemnými tóny vanilky, karamelu a koření. Guajiro s medem je výborný samotný, jako digestiv po dobrém jídle. Pokud ale chcete experimentovat, můžete ho přidat do koktejlů, kde jeho medová chuť vynikne v kombinaci s citrusy, zázvorem nebo mátou. Skvěle se hodí i do dezertů, dodá jim exotický nádech a příjemnou sladkost. Ať už si ho vychutnáte jakkoliv, pamatujte, že Guajiro je víc než jen rum, je to kousek kubánské duše.

Vlastnost Guajiro medový rum
Původ Kuba
Typ rumu Medový

Oblíbené koktejly

Guajiro, rum s medem z daleké Kuby, si získává srdce Čechů. Jeho jemná chuť a medová sladkost z něj dělají ideální ingredienci do koktejlů. Oblíbenou volbou je jednoduchý, ale osvěžující "Guajiro Libre". Smíchejte 50 ml Guajira s 100 ml vychlazené Coca-Coly, přidejte limetku a máte hotovo. Pro milovníky sladších chutí je tu "Honey Daiquiri". V šejkru smíchejte 40 ml Guajira, 20 ml limetkové šťávy, 10 ml medového sirupu a led. Dobře protřepejte a nalijte do vychlazené sklenice. Nebo zkuste "Guajiro Mojito" – muddlete mátu s cukrem a limetkou, přidejte 50 ml Guajira, led a zalijte sodovkou. Ozdobte mátou a limetkou. Ať už zvolíte jakýkoli koktejl, Guajiro s medem mu dodá nezaměnitelnou chuť exotiky.

Kde koupit a cena

Guajiro, tento lahodný rum s medem, bohužel není v České republice tak snadno k sehnání jako běžnější druhy rumů. Zatímco v obchodech specializovaných na alkohol a v některých supermarketech s širší nabídkou rumů můžete narazit na klasický Guajiro rum, medová varianta se na pultech objevuje spíše sporadicky.

Pokud toužíte po originálním Guajiro s medem, doporučujeme obrátit se na specializované obchody s alkoholem, které se zaměřují na dovoz exotických lihovin. Tyto obchody často disponují širší nabídkou a je větší šance, že Guajiro s medem budou mít skladem. Alternativou může být i nákup online, a to buď přímo ze stránek dovozců, nebo z e-shopů specializovaných na alkohol.

Cena Guajira s medem se pohybuje obvykle o něco výše než u klasického Guajira. Důvodem je jeho specifická chuť a také fakt, že se jedná o méně dostupnou variantu. Obecně se dá říci, že za láhev Guajira s medem zaplatíte v rozmezí 500 až 800 Kč, v závislosti na prodejně a objemu lahve.

Publikováno: 05. 07. 2024

Kategorie: alkohol