Nezařazené

Jak pít kubánský rum? Návod + tipy na nejlepší drinky

Kubánské rumy nemusíte pít jen samotné, jsou výborným základem pro přípravu alkoholických drinků. V tomto textu vám napovíme, jak je správně pít a jakým způsobem připravit prvotřídní koktejly.

Abychom měli z kubánského rumu ten nejlepší požitek, je nutné držet se několika doporučení. Ty samozřejmě v článku zmíníme a nezapomeneme ani tipy na nejzajímavější drinky, k nimž se chuť kubánských rumů nejlépe hodí.

Jak pít kubánský rum

Vhodná teplota je důležitá nejen tehdy, když rum zraje v sudech, ale i ve chvíli, kdy jej budeme servírovat. Nápoj by neměl být moc chladný, pokud bychom se napili bezprostředně po jeho vyjmutí z lednice, chuťové pohárky jej nezpracují nikterak optimálně. V případě vysokých teplot se rum jen málo rozleží v ústech a nepřinese onen žádoucí gurmánský požitek. Je tedy klíčové, aby byl podáván při tzv. pokojové teplotě, tedy v rozmezí 22 a 30 stupňů Celsia.

Tipy na nejlepší nápoje z kubánského rumu

Nikdo netvrdí, že se rum musí popíjet samotný. Každý jistě ví, že jde o ideální surovinu pro přípravu alko drinků. Řadu z nich si můžete připravit i podomácku. Velmi snadno a rychle, jako například oblíbený drink Havana. K jeho přípravě je třeba čtyř ingrediencí – ledu, limetky, koly a kubánského rumu. Do sklenice vložíme kostky rumu, přelijeme je rumem a poté kolou, výsledný nápoj pak zastříkáme šťávou z limetky. Oblíbené ovoce může posloužit i k dozdobení sklenice, pokud máme zrovna před sebou nějakou slavnostnější příležitost.

Těm, kteří rádi spíše sladké, jistě zalahodí drink jménem Honeysuckle. Ten sestává z kubánského rumu, šťávy z limetky nebo džusu (záleží na preferencích) a medu. Příprava je opět velmi jednoduchá, do sklenice vhodíme kostky ledu a postupně smícháme všechny další složky. Protřepat, scedit, nalít do skleničky – a podávat!

Tipy na nejoblíbenější rumy z Kuby

Velku popularitu má mezi konzumenty rum Legendario Elixir de Cuba. A jistě se není co divit, neboť nabídne jemnou a příjemně sladkou chuť. Sedmiletý proces zrání a smíchání s rozinkami dodává výjimečnou chuť, stejně jako tóny pomeranče nebo karamelu.

Havana Club Aejo je pro změnu zástupcem rumů, které se hodí spíše pro přípravu koktejlů. Tři roky čekal v sudech, kde byl předtím uskladněn bourbon, aby získal své jedinečné aroma. Vanilka, banán nebo karamelizovaná hruška, to je velmi zajímavá kombinace pro jazyk znalců…