Nezařazené

Jak pít kubánský rum? Návod + tipy na nejlepší drinky

Kubánské rumy nemusíte pít jen samotné, jsou výborným základem pro přípravu alkoholických drinků. V tomto textu vám napovíme, jak je správně pít a jakým způsobem připravit prvotřídní koktejly.

Abychom měli z kubánského rumu ten nejlepší požitek, je nutné držet se několika doporučení. Ty samozřejmě v článku zmíníme a nezapomeneme ani tipy na nejzajímavější drinky, k nimž se chuť kubánských rumů nejlépe hodí.

Jak pít kubánský rum

Vhodná teplota je důležitá nejen tehdy, když rum zraje v sudech, ale i ve chvíli, kdy jej budeme servírovat. Nápoj by neměl být moc chladný, pokud bychom se napili bezprostředně po jeho vyjmutí z lednice, chuťové pohárky jej nezpracují nikterak optimálně. V případě vysokých teplot se rum jen málo rozleží v ústech a nepřinese onen žádoucí gurmánský požitek. Je tedy klíčové, aby byl podáván při tzv. pokojové teplotě, tedy v rozmezí 22 a 30 stupňů Celsia.

Tipy na nejlepší nápoje z kubánského rumu

Nikdo netvrdí, že se rum musí popíjet samotný. Každý jistě ví, že jde o ideální surovinu pro přípravu alko drinků. Řadu z nich si můžete připravit i podomácku. Velmi snadno a rychle, jako například oblíbený drink Havana. K jeho přípravě je třeba čtyř ingrediencí – ledu, limetky, koly a kubánského rumu. Do sklenice vložíme kostky rumu, přelijeme je rumem a poté kolou, výsledný nápoj pak zastříkáme šťávou z limetky. Oblíbené ovoce může posloužit i k dozdobení sklenice, pokud máme zrovna před sebou nějakou slavnostnější příležitost.

Těm, kteří rádi spíše sladké, jistě zalahodí drink jménem Honeysuckle. Ten sestává z kubánského rumu, šťávy z limetky nebo džusu (záleží na preferencích) a medu. Příprava je opět velmi jednoduchá, do sklenice vhodíme kostky ledu a postupně smícháme všechny další složky. Protřepat, scedit, nalít do skleničky – a podávat!

Tipy na nejoblíbenější rumy z Kuby

Velku popularitu má mezi konzumenty rum Legendario Elixir de Cuba. A jistě se není co divit, neboť nabídne jemnou a příjemně sladkou chuť. Sedmiletý proces zrání a smíchání s rozinkami dodává výjimečnou chuť, stejně jako tóny pomeranče nebo karamelu.

Havana Club Aejo je pro změnu zástupcem rumů, které se hodí spíše pro přípravu koktejlů. Tři roky čekal v sudech, kde byl předtím uskladněn bourbon, aby získal své jedinečné aroma. Vanilka, banán nebo karamelizovaná hruška, to je velmi zajímavá kombinace pro jazyk znalců…

About the author

Karel

Add Comment

Click here to post a comment